Muntele si Marmura

Muntele si Marmura

Originea fizica a marmurei
Marmura este o rocă care rezultă din metamorfismul rocilor sedimentare de carbonat, cel mai adesea fiind formata din calcar sau roca dolomită. Metamorfismul provoacă recristalizarea variabilă a granulelor minerale carbonate inițiale. Stânca de marmură rezultată este de obicei compusă dintr-un mozaic intercalat de cristale de carbonat. Texturile și structurile sedimentare primare ale rocii au fost modificate sau distruse.
In Romania avem muntele din marmura de la Rusca Montana, Caras Severin, de unde se extrage marmura de Ruschita, care a fost folosita inca de pe vremea lui Ceausescu la constructia Palatului Parlamentului (Casa Poporului)
Una dintre cele mai importante industii in care este folosita marmura de la ruschita este industria funerara, fiind folosita in cea mai mare parte la confectionarea de cruci din marmura , morminte si Statui.
Pe langa cariera de marmura de la ruschita exista unul dintre cele mai frumoase trasee montane de “Mountain Running” din Romania. Acest traseu de alergare pe munte beneficiaza de niste privelisti de poveste, putand totoadata sa vedeti atat vechea cariera de marmura in forma de clopot intors cat si noua cariera din care se extrage marmura si in zilele noastre.